OJALAN PAKARIN TARINA

Ojalan Pakarin lähes satavuotinen tarina sai alkunsa Nikolai Ojalan jauhopeukalosta, kun hän vuonna 1920 perusti N. Ojalan leipurinliikkeen yhdessä vaimonsa Johannan kanssa. Vuonna 1885 syntynyt Nikolai oli käynyt leipurinopissa Turussa, suorittanut kisällitutkinnon työväenopistossa ja hankkinut ammattipätevyyttä aina Hampurista saakka. Päntäneellä Nikolai tapasi tulevan vaimonsa Johannan, jolla oli poika nimeltä Eino. Einosta tuli myöhemmin Nikolain työn jatkaja.

N. Ojalan leipuriliikkeen herkulliset tuotteet vakuuttivat paikkakuntalaiset jo ensimetreillä.

Asiakkaiden luottamus tuotteiden laatuun ja makuun on säilynyt tähän päivään saakka.

Vuonna 1923 Ojalat ostivat Kauhajoen kirkonkylästä Hurmeen liiketalon. Siinä, Kansallispankin naapurissa, sai alkunsa N. Ojalan Leipurinliike, jonka leipomossa ahersi myös pikku-Eino. Leipomossa oli usein apuna myös leipurinkisällejä, joilla oli varsin omaperäisiä lempinimiä, kuten Viinapiirakka, Porinjukka, Vaasankiho, Pitkänen ja Salonpuro.

Kun toinen maailmansota syttyi, tarvikkeiden saanti vaikeutui ja liike oli jonkin aikaa suljettuna. Tuohon aikaan leipomossa leivottiin myös valtion tarpeisiin, talvisodan rintamalle vietäväksi tarkkojen mittojen mukaisia neliskanttisia ruisleipiä. 

Tulevat sukupolvet ottavat vastuuta

Vuonna 1938 Eino Ojala perusti oman leipomoyrityksen Kauhajoen Aronkylään. Vuotta myöhemmin hän avasi vaimonsa Kertun kanssa liikkeen Kuortaneen kirkonkylälle. Kuortaneella liike toimi menestyksekkäästi aina vuoteen 1966. Nikolai Ojalan kuoltua, vuonna 1958, myös Kauhajoen liike siirtyi Einon omistukseen. Eino hoiti yhtä aikaa sekä Kauhajoen että Kuortaneen liikettä. Työtä riitti ja kannattavuuskin osoittautui erittäin hyväksi.

Vuonna 1966 Einon työn jatkajaksi valmistautui Einon ja Kertun lapsista nuorin, Seppo. Seppo Ojalan luotsaaman leipomon ovet avattiin ensimmäistä kertaa 6.6.1966. Kolmannen polven yrittäjä sai varsin lämpimän vastaanoton ja toiminta aloitettiin tietämättä, että lähivuosina taivaalle oli kertymässä tummia pilviä. 

Vuonna 1969 Kauhajoen tiejärjestelyt muuttuivat siten, että kiinteistö oli jäämässä uuden tien alle. Kesäkuun alun perjantaipäivänä nimismies ilmestyi leipomolle ilmoittamaan häädöstä. Pitkän puhelinkierroksen jälkeen leipomo sai kuitenkin jatkaa toimintaansa kesäkuun loppuun saakka. Seppo ja hänen vaimonsa Sisko-Liisa olivat ostaneet hieman aikaisemmin omakotitalon. Sen remonttisuunnitelma vaihtui kiireisellä aikataululla ja pinta-ala kasvoi ylimääräisellä sadalla neliöllä. Leipomolaajennuksen mallina käytettiin vanhaa Ojalan leipomoa.

Leipominen uudella paikalla aloitettiin 17.11.1969, eli vain reilu viisi kuukautta häätöilmoituksen jälkeen. Leipomomyymälän Seppo ja Sisko-Liisa avasivat naapurissa toimineen sähköliikkeen rakennukseen. Samalla he etsivät myymälälle uutta tilaa ja vuonna 1971 sellainen löytyikin keskustasta, Sammallahden talosta. Tilat olivat hieman ahtaat ja vuonna 1986 toiminta siirtyi Kauhajoen Säästöpankin tiloihin.

Säästöpankin tiloissa palvelu sai pian uusia piirteitä ja leipomotuotteiden myymälä laajeni konditoriatyyppiseksi kahvilaksi. Myöhemmin siihen liitettiin myös lounastarjoilu ja näin oli Kauhajoellekin saatu tuulahdus keskieurooppalaista kahvilakulttuuria. Vuodesta 1977 käytössä ollut liikenimi S. Ojalan leipomo muuttui Ojalan Pakariksi. Samalla yhtiömieheksi kommandiittiyhtiöön tuli Sepon vanhin poika Vesa Ojala.

Kohti uudistettua yritystoimintaa jo neljännessä sukupolvessa Toiminnan jatkaessa kehitystään alettiin yrityksessä tähyillä kohti maakuntaa ja erityisesti Seinäjokea. Tarkoituksena oli laajentaa markkina-aluetta ja saada uusia tuotteita myyntiin. Hyvä liiketila löytyi aivan Seinäjoen keskustasta, EPStorilta, jossa kahvila-konditoria Hanna ja Kerttu avasi ovensa vuonna 1993. Nimensä se sai silloisten myyjien, Hanna Ojalan ja Kerttu Männistön mukaan.

14.11.2000 yrityksen johtoon astui neljäs sukupolvi. Vesa Ojala aloitti itsenäisen yrittämisen ja äänettömäksi yhtiömieheksi tuli nuorempi veli Ville. Vesan ohjaksissa yritystoiminta laajeni vuonna 2002 siten, että Kauhajoen keskustan liiketilan kellariin avattiin täysin uusi aluevaltaus, Pub Janoinen Leipuri. 

Jo vuoden 2008 alussa yrityksessä puhaltelivat jälleen uudistuksen tuulet. Ojalan Pakari Ky osti ilmajokelaisen ravintolatarvikkeiden maahantuonti- ja tukkuliike Labetto Oy:n liiketoiminnan. Valtakunnallisesti tunnettu Labetto Oy on vuonna 1990 perustettu maan toinen johtava baaritarvikkeiden sekä drinkeissä käytettävien maku- ja värisiirappien toimittaja. Myös kotimaiset jäätelö- ja jälkiruokakastikkeet, erilaiset snack-tuotteet ja perinteistä linjaa edustavat makeiset, kuten esimerkiksi käsintehdyt Polka-karamellit, kuuluvat yrityksen tuoteperheeseen. Samana vuonna EPStori laajeni ja siinä yhteydessä myös Kahvila-konditoriamyymälä Hannan ja Kertun toimintatilaa kasvatettiin.

Vuonna 2014 oli taas aika nousta askelta korkeammalle, tällä kertaa kirjaimellisti. Janoisen Leipurin ja kahvila-konditorian yläkertaan avautui tilausravintola Vintti. Tila taipuu yhtä lailla pieniin intiimiin kastetilaisuuksiin, vauhdikkaisiin pikkujouluihin, tärkeisiin kokouksiin kuin satahenkisiin tanssihäihin. Vintti on Ojalan Pakarin viides toimipiste.

Ojalan Pakarin toiminta-ajatus perustuu lyhyesti ja ytimekkääsi seuraaviin sanoihin: tunnelmallisia makuelämyksiä. Se on sanapari, joka on ohjannut meidän pakarilaisten toimintaa jo lähes sadan vuoden ajan.